DAN GERMAN – NEVER SETTLE (Vinyl & CD)

 

De roots van singer-songwriter Dan German liggen in de Engelse hoofdstad Londen maar hij verhuisde naar het Europese vasteland om zich in de Nederlandse stad Haarlem te vestigen. Hij koos voor het Americana-genre met folk-, country- en rockmuziek die beïnvloed werd door mensen als Townes Van Zandt, Guy Clark en Bruce Springsteen. Hij bracht eind oktober 2020 een nieuwe plaat op de markt die in vinyluitvoering, op cd en als online-download verkrijgbaar is.

Titel van het werkstuk is “Never Settle” en bevat tien eigen composities die Dan German in de ‘Exalto Studios’ in Haarlem heeft opgenomen met instrumentale assistentie van bassist Tom Radsma, drummer Joar de Baat, leadgitarist Quentin Dean, toetsenist Niels van der Weiden en violist Diederik van Wassenaer. Daarnaast speelt Thijs Huijbens op leadgitaar bij het nummer “Lost” en doet Matthijs Tuijn hetzelfde bij de akoestische Springsteen-achtige song “(Lord, Have Mercy On A) Ramblin’ Man” en op het nummer “Traveling Song”.

Het is lekker swingen op de typische Americana-tracks “Mortgages & 9-5’s” en het op de eerste video te beluisteren “There’s A Little Bit Of Evil In All Of Us” met Quentin Dean virtuoos op banjo en Diederik van Wassenaer op viool. Ook de rockende songs “The Hitchhiker” en “Homeless Jack” (zie tweede audiovideo) worden door een stevige beat van drums en basgitaar ondersteund. De gelijkenissen met het rustigere werk van Bruce Springsteen duiken weer op in de alweer akoestisch gebrachte ballad “Walk Like A Man”.

Naar het einde van deze plaat toe brengt Dan German nog enkele nummers die tekstueel weten te beklijven. Afscheidsliedjes “Time To Go”, pianoballad “Never Really Gone” en “Lost” met voornamelijk akoestische gitaarklanken behoren volgens ons tot het allerbeste werk dat deze muzikant op zijn album “Never Settle” heeft opgenomen. De uit het leven gegrepen verhalen die hij in zijn songs vertelt monden vaak uit in levenswijsheden en lessen die ons moeten leren om onze toekomst beter te helpen maken. De ultieme boodschap is dus: ‘rust nooit uit op je lauweren, maar werk voortdurend aan een beter leven voor jou en je geliefden’. Erg handige tip voor deze kerst- en eindejaarsdagen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Suburban Records

video